divider

„Дани патријарха Павла“

Дрворезбарска колонија „Крст патријарха Павла"

деја за оснивање резбарске колоније „Крст патријарха Павла“ настала је пре него што је њен аутор, почетком 2015 године, објавио предлог у писаној форми и понудио га локалној самоуправи и јавним установама и установама културе града Чачка. Аутор идеје је дужи низ година изражавао дивљење човеку који је био на челу СПЦ, а почетком деведесетих година дошао на трон СПЦ, а да је поступао и живео по Јеванђељу, скромно, и на тај начин показивао свима нама, примером, да је могуће бити високо на хијерархијској лествици, а живети скромно, животом обичног човека. Све његове беседе су биле позиви на мир, праштање и чињење људима оно што би и ми сами желели да други чине њима, без обзира на веру и нацију. Човек који нам је показао колико је мало потребно човеку да живи живот достојанствен животу човека. Првенствено својим Богоугодним чињењем и поступањем, пролазећи кроз овоземаљски живот, где нас стално вребају искушења, патријарх Павле је прошао, нама показао, а себи обезбедио вечни живот. Био је то велики учитељ најважније, животне, школе. И нико није, као он, својим људским поступањем, скромношћу, поукама, сопственим примером привукао толику пажњу, не само српског народа, већ и других народа. Иако је Богоугодним начином живота и сам пролазио Голготу негодовањем оних који су и сами позвани да својим примером то исто показују, огромна већина народа је то препознала што се да закључити из спонтаног присуства толиког броја људи његовом испраћају у вечни живот.

Резбарска колонија „Крст патријарха Павла“ настала је 2015. године. Подстакнут чињеницом да се у манастиру Вујан код Чачка чува крст који је искушеник Гојко Стојчевић ручно изрезбарио и даривао манастиру у знак захвалности за исцељењем од тешке болести и колонијом „Пастирски штап патријарха Павла“ која егзистира у оквиру Сабора фрулаша у Прислоници код Чачка и жељом да и сам направи штап, оснивач колоније је почетком 2015. године упутио писмо о намерама, првобитно за оснивањем колоније „Крст и штап патријарха Павла“, на неколико адреса уставова културе, јавних установа, градоначелника и председника Скупштине града Чачка. Није само то био мотив оснивачу, то је била само искра која је родила идеју о оснивању колоније односно манифестације „Дани патријарха Павла. О томе најбоље говори и текст на штапу који је оснивач направио и даривао колонији „Пастирски штап патријарха Павла“ 2015. године и крст, утемељивач идеје, који је сам изрезбарио и даривао колонији „Крст патријарха Павла“ у чијем постаменту је исписана порука.

Носећи у себи те чињенице, аутор идеје и оснивач колоније је, почетком 2015. године, осмислио и предложио да се оснује колонија „Крст патријарха Павла“. Смисао колоније је израда ручно резбарених, дрвених, крстова и њихово сабирање и приношење у част и славу патријарха Павла. Аутора је подстакла чињеница да је Гојко Стојчевић као искушеник у манастиру Вујан крај Чачка, 1946. године, изрезбарио крст (Вујански крст патријарха Павла) и даривао га манастиру Вујан у знак захвалности Богу за излечење од тешке болести.

Колонија „Крст патријарха Павла“ се одржава сваке године. Почетком године се објављује јавни позив за учешће на колонији на четири језика: српском, руском, грчком и енглеском. Позивају се уметници, академски вајари и самоуки дрворезбари, који раде у дрвету да изрезбаре дрвени крст и да га дарују колонији до краја августа текуће године. Крстове приспеле до тог датума оцењује стручни жири и бира најбољи крст чији аутор добија награду. Остали учесници добијају захвалнице. Приспели крстови постају власништво колоније односно манифестације. Колонија је саставни део манифестације „Дани патријарха Павла“. Сваке године се, у манастиру Благовештење у Овчар Бањи, на дан Воздвижења Часног Крста – Крстовдан (27. септембар), после свете Литургије, организује свечаност отварања манифестације. Том приликом се организује изложба одабраних крстова из претходних година и новоприспелих крстова. Додељује се награда за најбољи крст и посебно урађене захвалнице учесницима колоније. Свечаност прати хор појањем духовних и других пригодних песама.

Крстови се чувају на достојанствен начин. Из године у годину повећава се њихов број. Организују се изложбе крстова где год постоји интересовање. Изложбе прате каталози. За савки крст се води евиденција о аутору и сл.

Планира се стална поставка изложбе (музеј) крстова у Чачку када манифестација добије адекватне просторије.

Колонија је основана у Чачку јер је патријарх Павле, целог овоземаљског живота био везан за Чачак боравећи као искушеник у манастирима Вујан и Тројице, а замонашен у манастиру Благовештење где је, сваке године, долазио на одмор. Манастир Благовештење је био његов дом, а онај у коме је угледао светлост овоземаског живота и цркву у којој је крштен, одавно су срушиле усташе у геноцидном походу затирања Срба на просторима на којима су живели вековима.