divider

O хору „Прво београдско певачко друштво“

зузетно богат историјат Првог београдског певачког друштва представља, уједно, и историју духовног и културног изграђивања наше земље. Овај хор је, у својству краљевског амбасадора културе Србије, наступао пред највећим владарима Европе. Као хор Краљевског Двора, учествовао је на церемонијама крунисања свих српских владара и интронизацијама патријараха Српске цркве.

Диригенти и хоровође Друштва су били најзначајнији композитори и диригенти Србије: Стеван Мокрањац, Корнелије Станковић, Јосиф Маринковић, Даворин Јенко, Станислав Бинички, Коста Манојловић, Стеван Христић, Милоје Милојевић, Александар Гавански... Своје златно доба Друштво је доживело током тридесетогодишњег рада најчувенијег српског композитора, Стевана Мокрањца, у својству уметничког руководиоца и диригента. Европске новине писале су, у прошлом веку, о Друштву као о једном од најбољих хорова света тог времена.

Од јануара 2004. године, у својству диригента и уметничког руководиоца хора је гђа Светлана Вилић. Друштво са великим успехом одржава турнеје и концерте у земљи и свету. Врхунац духовне благодати Друштво је доживело на поклоничком путовању у Јерусалим, 2007. године, где је, поводом концерта одржаног пред угледном израелском публиком, гостовало на слави Јерусалимске патријаршије и учествовало на празничном богослужењу у цркви Гроба и Васкрсења Господњег, као и на пријему код Јерусалимског патријарха. Jубилеј 155 година постојања хора обележило је и његово учешће на престижном Московском пасхалном фестивалу,као једини аматерски хор. Јубилеј 160 година, Друштво је обележило наступом на 45. БЕМУС-у. Ове 2018 те године, хор ПБПД прославља 165 година постојања и континуираног рада.
Хор редовно пева на недељним и празничним богослужењима у Саборном храму у Београду. Под највишом је заштитом и покровитељством Његове Светости Патријарха српског.

Светлана Вилић, рођена је у Русији, у граду Санкт-Петербургу. Дипломирала је дириговање на Лењинградском државном конзерваторијуму Римски Корсаков, у класи чувеног професора Александра Никлусова. Од 1989. године успешно се бави педагошким и извођачким радом у Србији. Радила је са хоровима Београдске опере, Радио-телевизије Србије, Београдским нонетом и камерним хором „Сервикон“.

О диригенту ПБПД компететно и на поетски начин говори композитор Светислав Божић:
“Реч је о ванредном музичком стручњаку посвећеном и упућеном у тајне свога заната. Танано и духовно осетљива, Светлана Вилић поседује изузетне дарове које јој је рођењем утиснула и образовењем развила њена руска земља и величанствени родни град Санкт-Петербург.“