divider

2.„Дани патријарха Павла“

Дрворезбарска колонија „Крст патријарха Павла“

Манастир Благовештење, Овчар Бања, 27. септембар 2017. у 10.00

ош увек информација о постојању колоније „Крст патријарха Павла“ није раширена нити је дошла до оних који би на њој учествовали па је позив уследио локалним уметницима који се баве дрворезом. У овом периоду су медији масовније започели кампању промоције колононије односно манифестације. На иницијативу оснивача колоније и манифестације, а љубазношћу директора ТОЧ, ТОЧ се обраћа Светом Архијерејском Синоду Српске Православне Цркве и тражи благослов да се у називу колоније односно манифестације користи име блаженопочившег патријарха Павла. Коначно, стиже благослов што је био и знак да се цела прича око одржавања колоније смести у манастир Благовештење како је и замишљено. Ту ће се, касније, на дан Воздвижења Часног Крста - Крстовдан (27. септембра), у оквиру програма колоније, дешавати и отварање манифестације.

За колонију су приспела 4 рада аутора Зарана Копривице из Лучана, Стојана Топаловића из Лучана, Славише Шибинца из Чачка и Слободана Копривице из Лучана. Трочлани жири у саставу Синиша Антић акадмески вајар из Горњег Милановца, Зоран Јуреш академски графичар из Чачка, и отац Небојша Дабић оцењивао је приспеле радове. За најлепши крст, изабран је крст Зорана Копривице из Лучана. Свечаност је одржана у трпезарији манастира Благовештење после свете Литургије коју су служили свештеници жичке епархије из Чачка. У присуству сестринства манастира, грађана, представника града Чачка, установа културе и јавних установа града, награда је уручена Зорану Копривици, а захвалнице Стојану Топаловићу, Славиши Шибинцу и Слободану Копривици. Награду и захвалнице је уручио Владан Милић, помоћник градоначелника града Чачка. О новим моментима и оснивању манифестације „Дани патријарха Павла“ говорио је проф. др Драго Милошевић. Свечаност је увеличало појање хора „Слово љубве“ из Чачка.

О свечаности у манастиру Благовештење можете погледати овде:

Штампани медији су пренели активности на тражењу благослова за коришћење имена патријарха Павла у називу манифестације (можете прочитати овде ) и известили о добијеном благослову (можете прочитати овде)

фотогалерија

манастир Благовештење, Овчар Бања, 27. септембар 2017

Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla