divider

6. „Дани патријарха Павла“

Отварање манифестације „Дани патријарха Павла“ Дрворезбарска колонија „Крст патријарха Павла“

Овчар Бања, манастир Благовештење, 27. септембар 2021. у 10.00

авни позив за учешће на колонији Крст патријарха Павла“ објављен је у фебруару 2021. године на српском, грчком, руском и енглексом језику. На објављени позив за учешће на колонији пријавила су се 4 дрворезаца. Стручни жири у саставу Зоран Јуреш, академски графичар, протојереј Мирослав Петров, архијерејски намесник трнавски и Драго Милошевић старешина колоније су анализирали приспеле радове и донели одлуку да се прихвате сви радови пошто задовољавају критеријуме и то од Николе Аранђеловића и Драгана Божовића из Чачка, Данке Караклајић из Ивањице и Стојана Тиопаловића из Лучана. Жири је констатовао да се ниједан рад посебно не истиче да би био проглашен за најбољи. Тако је одлучено да награду деле радови Данке Караклајић и Стојана Топаловића.

На дан Воздвижења Часног крста (Крстовдан), 27. септембра 2021. године, у манастиру Благовештење кабларско у Овчар Бањи, свечаност је започета светом Литургијом у 8 сати. Литургију је служио архијерејски намесник трнавски, протојереј Мирослав Петров, уз саслужење свештенства Епархије жичке из Чачка и о. Драгана Гаћеше, пароха кућанског.

На „тераси патријарха Павла“, у порти манастира Благовештење, постављена је изложба крстова из претходних година који су добили награде и нови крстови колоније 2021. године. Изложбу је поставио Зоран Јуреш академски графичар из Чачка.

Након свете Литургије, у порти манастира Благовештење, испред терасе на којој је често седео патријарх Павле и разговарао са народом који би долазио када чује да је у манастир дошао патријарх Павле, окупили су се грађани, свештенство и монаштво, сестринство манастира Благовештење, представници града Чачка и јавних установа и установа културе, учесници колоније, oснивач и организатор, чланови Организационог одбора и жирија.

На почетку, скупу се обратио Драго Милошевић, оснивач овог сабора, УВОДНОМ БЕСЕДОМ о патријарху Павлу, мотивима оснивања колоније и манифестације, приспелим радовима за колонију и одлуци жирија

Скупу се обратио и манифестацију отворио, у име покровитеља града Чачка, градоначелника Милун Тодоровић. Тодоровић је, између осталог рекао: „На велики хришћански празник Крстовдан, окупљамо се већ шесту годину за редом, како бисмо са овог места, из Српске свете горе, поделили идеју заједништва, славили патријарха Павла, угледали се на његова дела, мисли и изговорене речи. Увек би требало да тежимо заједништву, слози, емпатији. Томе нас је учио наш велики патријарх и у његову част ми ћемо наставити, кроз његове Дане, да ширимо љубав, веру и наду...“

Као и увек, редовно присутан на овај дан у Благовештењу, с благословом владике Јована, епископа пакрачко славонског, својом надахнутом беседом, скупу се обратио и о. Драган Гаћеша, парох кућански.

Након тога, старешина колоније је саопштио добитнике награде за најбоље изрезбарени крст. Награде и захвалнице учесницима колоније доделили су, традиционално, у име покровитеља градоначелник Чачка Милун Тодоровић и у име оснивача и организатора Драго Милошевић.

Ово славље увеличало је појање хора Слово љубве из Чачка.

Аутор фотографија за плакат, позивницу и пано ђакон Драган Танасијевић Дизајн паноа, плаката и позивница Зоран Јуреш, академски графичар.

Медији су најавили позив за учешће на колонији „Крст патријарха Павла“, отварање манифестације и резбарску колонију „Крст патријарха Павла“. Детаљније можете погледати на овим адресама:

Овде можете погледати извештаје медија са свечаности од 27. септембра 2021:

Фотогалерија

манастир Благовештење, Овчар Бања, 27. септембар 2021

Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla