divider

1.„Дани патријарха Павла“

Дрворезбарска колонија „Крст патријарха Павла“

Овчар Бања, 27. септембар 2016. у 10.00

акон пласирања идеје о оснивању колоније „Крст патријарха Павла“ односно манифестације „Дани патријарха Павла“ и прихватања ЈУ Туристичке организације Чачка да буде ослонац и подршка идеји, упућен је позив потенцијалним учесницима прве колоније за које се имало сазнање да се баве дрворезом. Оснивач је и сам, за прву колонију, изрезбарио крст којим је и утемељена идеја, у чијем је постаменту исписан текст који говори о намери да се оснује колонија, а након тога и манифестација. Немерљива је била помоћ и подшка оснивачу од стране руководства ТОЧ како би се направили први кораци за даље утемељење идеје. За то је заслужан директор ТОЧ Драгомир Савић. Да би се програм могао реализовати, оснивач је упутио молбу - захтев УО ТОЧ Чачак да из сопственог буџета издвоји средства за покривање трошкова прве колоније - манифестације (награде и други трошкови организације), што је, са задовољством, и прихваћено.

Према ауторском делу, колонија се оснива како би уметници, дуборесци, ручно израђивали дрвене крстове и даривали их колонији. Крстове би, сабрани око идеје, на дан Воздвижења Часног Крста - Крстовдан (27. септембра), у манастиру Благовештење у Овчар Бањи, узносили у част патријарха Павла, његовог Богоугодног дела, живота по Јеванђељу. Није се имала дилема око датума и места сабрања и узношења крстова у част и славу омиљеног калуђера, епископа и патријарха Павла. Прве године, 2016, се нису стекли услови сабрања у манастиру Благовештење, па је одлучено да то буде у Овчар Бањи на месту са кога се виде стазе којима је пешачио искушеник Гојко, калуђер, епископ и патријарх Павле.

Приспела су три крста која су изрезбарили Зоран Копривица из Лучана, Стојан Топаловић из Лучана и оснивач колоније Драго Милошевић из Чачка.
Жири у саставу Синиша Антић, академски вајар из Горњег Милановца, Зоран Јуреш академски графичар из Чачка, и протојереј Небојша Дабић архијерејски намесник трнавски из Чачка су прогласили за најбоље урађени крст рад Зорана Копривице.

На дан Воздвижења Часног Крста - Крстовдан, 27.9.2016. године сабрало се десетак људи (неколико запослених у ТОЧ, два члана градског већа Града Чачка, жири, учесници колоније и оснивач и старешина колоније), у планинарском ресторану „Дом“ у Овчар Бањи, на скромној свечаности, како би доделили награду за најбољи крст. Додељене су награде по првим пропозицијама. Прву награду је освојио рад Зорана Копривице, другу рад Драга Милошевића и трећу рад Стојан Топаловић.

Био је то први корак ка реализацији идеје, помало стидљиво и несхваћено шта се намерава и како ће да изгледа. Проф. др Драго Милошевић је говорио о мотиву оснивања колоније и наговештај образовања манифестације.
Додељене су захвалнице учесницима колоније. Поред тога, иницијатор и оснивач колоније и манифестације је и сам аутор првог крста, утемељивача идеје, у чијем је постаменту његов аутор написао мотив оснивања колоније и наговештај да колонија „... већ сутра ...“ прерасте у манифестацију. Због неразумевања идеје, многа врата су, у почетку, била затворена. Упорношћу, уз велика одрицања и објашњења мотива, а уз Божију помоћ, врата рарзумевања се убрзо отварају. Идеја налази погодно тло и незауставно прераста у препознатљив догађај од националног значаја.

Овде можете прочитати шта су електронски, штампани медији и публикације пренели о првој колонији „Крст патријарха Павла“:

Фотографије (Туристичка организација Чачка, Д. Ђоловић)

фотогалерија

манастир Благовештење, Овчар Бања, 27. септембар 2016

Dani Patrijarha Pavla

Dani Patrijarha Pavla

Dani Patrijarha Pavla

Dani Patrijarha Pavla

Dani Patrijarha Pavla

Dani Patrijarha Pavla

Dani Patrijarha Pavla