divider

3. „Дани патријарха Павла“

са огранцима у Кућанцима, Гацку, Никшићу и Призрену (2018).

рећи „Дани патријарха Павла“, организовани у славу патријарха Павла, започети су свечаним отварањем манифестације 27. септембра 2018. године, на дан Воздвижења Часног Крста - Крстовдан у манастиру Благовештење, доделом награде за најбољи крст и захвалница за учешће на колонији „Крст патријарха Павла“. Манифестација је завршена свечаном академијом, у славу патријарха Павла, у великој сали Дома културе у Чачку 3. новембра и свечаности у Кућанцима родном месту патријарха Павла, 15.11.2018. године.

Отварање манифестације „Дани патријарха Павла"

Дрворезбарска колонија „Крст патријарха Павла“

Oвчар Бања, манастир Благовештење, 27.09.2018

Свечаност је уприличена после свете Литургије, у манастиру Благовештење у Овчар Бањи, коју су служили свештеници Епархије жичке из Чачка и, на радост свих, парох кућански, из места рођења Гојка Стојчевића (патријарха Павла), прота Драган Гаћеша. После уводне беседе оснивача и старешине колоније, Драга Милошевића, додељена је награда и захвалнице учесницима колоније. Награду за најбољи крст добио је Славиша Шибинац из Чачка, а захвалнице Слободан Копривица из Лучана, Стојан Топаловић из Лучана и Епархија пакрачко славонска. Награду и захвалнице су уручили заменица градоначелника Милица Дачић и помоћник градоначелника Владе Милић. На свечаности, која је први пут организована на тераси, где је патријарх Павле често разговарао са грађанима који су увек долазили када би сазнали да је патријарх стигао у манастир да га виде, слушају, затраже благослов и разговарају са њим. Постављена је и изложба крстова из фондације манифестације. Свечаност је увеличао хор Вазнесењске цркве из Чачка. Детаљније прочитати овде...

Беседа академика Матије Бећковића о патријарху Павлу

Концерт хора „Прво београдско певачко друштво“ из Београда

Чачак, Дом културе, 03.11.2018

Други део манифестације је одржан у препуној сали Дома културе у Чачку 2.11.2018. године. На почетку свечане академије посетиоци су имали прилику да погледају краћи филмски прилог – беседу патријарха Павла у Пребиловцима (Херцеговина) 1991. године. Незабележено је да неко, као патријарх Павле приликом ове посете, тако беседи народу коме припада по вери, на месту страдања тог истог народа од комшија, хрватских и муслиманских усташа на најзверскији начин. И ова чињеница говори у прилог светости патријарха Павла, човека чија дела треба представљати и баштинити широм света.

На свечаној академији, о патријарху Павлу, беседио је академик Матија Бећковић. Детаљније прочитати овде.

Целовечерњи концерт у извођењу претежно духовних песама, благословом патријарха Иринеја, извео је хор „Прво београдско певачко друштво“ при Саборној цркви Светог арханђела Михаила у Београду. Хором је дириговала госпођа Светлана Вилић из Београда. Детаљније прочитати овде.

„Дани патријарха Павла“
у огранцима манифестације

Кућанци, Хрватска, 15.11.2018

Епархија пакрачко-славонска СПЦ и парохија кућанска, 15.11.2018. године, су организовали свечаност блажене успомене патријарха Српског Павла у Кућанцима родном месту патријарха Павла. Сабор у славу патријарха Павла се састојао од свете архијерејске Литургије после које је одржана свечана академија. Свечаности, на позив организатора, су присуствовали представници града Чачка. На академији су говорили епископ пакрачко-славонски Јован и оснивач манифестације проф. др Драго Милошевић. Милошевић је говорио о патријарху Павлу и мотивима оснивања манифестације са огранцима. Детаљније прочитати овде.

„Дани патријарха Павла“
у огранцима манифестације

Гацко, Република Српска, 15.11.2018

Свечана академија у славу патријарха Павла је, по први пут, организована у месту огранка Манифестације – Гацку, Херцеговина. У сали Културно-спортског центра Гацко 15.11.2018. свечаност је организована под покровитељством општине Гацко, а у организацији СПКД „Просвјета“ Гацко, Културно-спортског центра Гацко и Црквене општине Гацко. О патријарху Павлу је беседио свештеник Александар Гајић. Том приликом додељене су награде за најбољи ликовни и литерарни рад о Патријарху Павлу. Детаљније прочитати овде.

Пропратни материјал манифестације

Чачак 2018.

Филм – прилог је пуштен на самом почетку свечане академије. Направљен је, највећим делом, од прилога НЕРЕТВА01 и др. Десетоминутни прилог се састоји од уводног дела где се говори о стравичном злочину који су починиле хрватске и муслиманске усташе у Пребиловцима и дела – спонтане беседе патријарха Павла у Пребиловцима 1981. године. Прилог можете погледати овде.

Aутор фотографија патријарха Павла: ђакон Драган Танасијевић
Дизајн свих публикација: Зоран Јуреш, академски графичар
Фото репортажа манифестације: Туристичка организација Чачка, Д. Живковић

Фотогалерија

Дом културе, Чачак, 3. новембар 2018

Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla

Благовештење, Овчар Бања, 27. септембар 2018

Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla

Кућанци, 15. новембар 2018

Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla