divider

4.„Дани патријарха Павла“

Концерт хора свештеника из Санктпетербурга

Чачак, Дом културе, 6. октобар 2019. у 18.00

очетком 2019. године упућено је писмо амбасади Руске федерације и Руском центру за науку и културу „Руски дом“ у Београду за сарадњу на реализацији манифестације „Дани патријарха Павла“ у Чачку. Намера нам је била да позовемо репрезентативан хор из Руске Федерације да одржи концерт претежно духовних песама у славу патријарха Павла и да неко из РФ из области културе, науке или Руске Православне Цркве, познавалац лика и дела патријарха Павла, беседи о човеку који је живео и поступао по Јеванђељу и који је по томе познат и у Русији.
Као резултат ти активности, добили смо одговор да долази хор свештеника из Санктпетербурга. Најављен је концерт хора Митрополије из Санктпетербурга за 6. октобар 2019. године. Тога дана, пред пуном великом салом Дома културе у Чачку, у славу патријарха Павла и поводом 800 година аутокефалности СПЦ, одржан је целовечерњи концерт претежно духовних православних као и других пригодних, руских и српских, песама. Концерт је извео хор свештеника митрополије из Санктпетербурга (Руска Федерација). Био је то празник за очи, уши и душу и велико одушевљење публике и чланова хора. Хором је дириговао Јуриј Герасимов. Аутор конферансе је био Слободан Николић, професор српског језика и књижевности. Водитељи програма су били Маријана Лазић и Бојан Недељковић. Госте је поздравио председник ОО манифестације проф. др Драго Милошевић и захвалио им се за допринос утемељења манифестације и том приликом нагласио „... патријарх Павле је пешке отишао у вечност и показао нама како да поступамо како би смо били људи. Зато и баштинимо његово дело и зато је и настала ова манифестација да покажемо и себи и другима да је могуће и оно што нам се чини да је немогуће. Није само чинио речју већ делом и Богоугодним поступањем. Био је највећи миротворац. Не постоји његова беседа, а да у центру није било „...праштање, поступајмо као људи, будимо људи увек и на сваком месту и прилици...“. Потом је позвао градоначелника града Чачка Милуна Тодоровића да уручи захвалнице хору и „Руском дому“. Након тога, професор Милошевић је уручио реплику „Вујанског крста патријарха Павла“ хору из Русије. Захвалницу и реплику крста, у име хора, примио је диригент Јуриј Герасимов, а захвалницу у име „Руског дома“ Александра Милошевић.

Овде можете погледати најаву концерта:

Овде можете погледати снимак концерта:

Штампани медији су најавили програм манифестације за 2019. годину детаљније прочитати овде и известили о догађају детаљније прочитати овде и овде.

Овде можете погледати штампани материјал:

Фотогалерија

Дом културе, Чачак, 6. октобар 2019

Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla