divider

8. „Дани патријарха Павла“

са огранцима у Кућанцима, Гацку, Никшићу и Призрену

(2023)

Осми „Дани патријарха Павла“ су током 2023. године имали четири садржаја:

  • Штампање и промоција другог броја часописа ПАВЛЕ патријарх српски, 11. септембра 2023. године у Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис“ у Чачку.
  • Свечаност поводом осме дрворезбарске колоније „Крст патријарха Павла“ у манастиру Благовештење кабларско у Овчар Бањи на Крстовдан, 27. септембра 2023. године.
  • Свечана академија у част патријарха Павла у Културном центру у Чачку, 3. новембра 2023. године.
  • Дуодрама „Патријарх Павле – бити човек међу људима и нељудима“, сала Музичке школе „Др Војислав Вучковић“ у Чачку, 27. новембар 2023. године.

О Манифестацији на ТВ Храм (15.11.2023) можете погледати ОВДЕ.

Штампање и промоција другог броја
часописа ПАВЛЕ патријарх српски

Чачак, 11. септембар 2023

У издању манифестације „Дани патријарха Павла“, а у организацији удружења „Павле – живот по Јеванђељу“ из Чачка, штампан је други број часописа ПАВЛЕ патријарх српски. Уз велики труд оснивача и организатора да се настави, захваљујући људима који су прихватили да пишу о јеванђеоском животу патријарха Павла и њиховим писаним прилозима, светлост дана је угледала и друга свеска часописа.

У великој сали Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис у Чачку, 11. септембра је одржана промоција часописа. Учествовали су Миладин Вукосављевић, протојереј Игор Ивковић, Ана Ранђић и Драго Милошевић. ДЕТАЉНИЈЕ ПРОЧИТАТИ ОВДЕ.

Дрворезбарска колонија „Крст патријарха Павла“

Свечаност у манастиру Благовештење

Овчар Бања,26. септембар 2023

Традиционално, осми пут се одржава дрворезбарска колонија „Крст патријарха Павла“. Објављивањем јавног позива за учешће на Колонији крајем марта 2023. године, позвани су потенцијални учесници Колоније и обавештени о пропозицијама за учешће на Колонији. ДЕТАЉНИЈЕ ПРОЧИТАТИ ОВДЕ...

До краја августа 2023. године приспело је 12 ручно рађених дрвених крстова из Србије и Републике Српске. Организатор је образовао стручни жири који је оценио приспеле радове. Стручни жири је заседао 18. септембра, анализирао приспеле радове и донео одговарајућу одлуку. Прву награду је добио крст Драгана Тодорова из Новог Сада, а другу награду Горан Ћећез из Чачка и Снежана Премовић из Рашке. Остали учесници су добили утешне награде за труд.

На свечаности у манастиру Благовештење кабларско у Овчар Бањи, на дан Воздвижења часног крста (Крстовдан) 27. септембра додељене су награде, плакете и захвалнице свим учесницима колоније. За ту прилику постављена је изложба крстова Колоније 2023. године и неких радова награђених у претходним годинама.

O јеванђеоском животу патријарха Павла сведочио је својом беседом протојереј ставрофор Милутин Тимотијевић. ДЕТАЉНИЈЕ ПРОЧИТАТИ ОВДЕ.

Свечана академија у част патријарха Павла

Концерт хора Радио Телевизије Србије
Беседа протојереја ставрофора Милутина Тимотијевића

Културни центар Чачак, 3. новембар 2023

У великој сали Културног центра у Чачку одржана је свечана академија у част патријарха Павла. Био је то целовечерњи концерт Хора Радио Телевизије Србије под управом маестра Бојана Суђића и беседа протојереја Ставрофора Милутина Тимотијевића.

Хор РТС је својим интерпретацијама духовних и световних песама одушевио присутну публику. Изведена су дела Маринковића, Мокрањца, Рахмањинова, Бабића и Кузмановића.ДЕТАЉНИЈЕ МОЖЕТЕ ПОГЛЕДАТИ ОВДЕ. Снимак целовечерњег концерта Хора РТС можете погледати ОВДЕ.

О јеванђеоском животу патријарха Павла беседио је његов вишегодишњи сарадник, професор и ректор Призренске Богословије, протојереј ставрофор Милутин Тимотијевић. ДЕТАЉНИЈЕ МОЖЕТЕ ПОГЛЕДАТИ ОВДЕ. Беседу проте Милутина можете погледати ОВДЕ.

Дуодрама „Патријарх Павле – бити човек међу људима и нељудима“

Сала Музичке школе „Др Војислав Вучковић“ Чачак, 27. новембар 2023

У сали Музичке школе „Др Војислав Вучковић“ изведена је дуодрама„Патријарх Павле – бити човек међу људима и нељудима“. Играли су глумци Милан Малбаша и Александар Дунић у режији Милана Руса. Циљ представе је да се кроз уметнички израз искаже аутентична реч патријарха Павла. ДЕТАЉНИЈЕ ПРОЧИТАТИ ОВДЕ.

„Дани патријарха Павла“ у Кућанцима, Хрватска

Кућанци, 15. новембар 2023

Сваке године, традиционално, „Дани патријарха Павла“ се обележавају у Кућанцима 15. новембра. Тако је било и 2023. године. У 9.00 часова је служена Света Архијерејска Литургија после које је у сеоском дому уприличен пригодан програм. ДЕТАЉНИЈЕ ПРОЧИТАТИ ОВДЕ.

„Дани патријарха Павла“ у Гацку, Република Српска, БиХ

Гацко, 11. новембар 2023

У парохијском дому у Гацку, 11. новембра 2023. године одржана је свечаност у част патријарха Павла. ДЕТАЉНИЈЕ ПРОЧИТАТИ ОВДЕ.