divider

4. „Дани патријарха Павла“

Отварање манифестације „Дани патријарха Павла" Дрворезбарска колонија „Крст патријарха Павла“

Овчар Бања, манастир Благовештење, 27. септембар 2019. у 10.00

авни позив за учешће на колонији „Крст патријарха Павла“ објављен је крајем фебруара 2019. године. У односу на претходне године, поред личног контакта са уметницима који се баве дрворезом, објављен је текст позива за учешће на колонији. Текст је преведен на грчки, руски и енглески језик па је, 2019. године, први пут позив објављен, поред српског, и на другим језицима.

На објављени позив за учешће на колонији пријавило се 7 дрворезаца са 8 радова. Стручни жири у саставу Зоран Јуреш, академски графичар, протојереј Мирослав Петров и проф. др Драго Милошевић су на састанку 18.09.2019. анализирали приспеле радове и донели одлуку да се прихвате радови који задовољавају критеријуме и то од: Николе Аранђеловића из Чачка, Миленка Билића из Добоја, Жике Петровића из Смедерева, Зорана Златановића из Врања, Аранђела Даниловића из Горњег Милановца и Стојана Топаловића из Лучана. За најбоље урађени крст, који уједно и добија награду, проглашен је рад протојереја Аранђела Даниловића из Горњег Милановца.

За потребе најаве догађаја, свечаности доделе награде за најбољи рад и захвалница за учешће на колонији и отварања манифестације, урађен је универзални пано који прати колонију или изложбе крстова, велики пано – билборд постављен на зграду Народног музеја у Чачку, плакат и позивница.
Дана 24.09.2019. године, у сали Градског већа града Чачка, организована је конференција за медије на којој су заменица градоначелника града Чачка Милица Дачић, помоћник градоначелника Владан Милић и председник Организационог одбора и оснивач Драго Милошевић најавили дешавања и оквирни програм манифестације за 2019. годину.

Упућено је писмо, позив, огранцима манифестације да по један свештеник из места огранака манифестације служе свету Литургију са свештеницима из жичке Епархије у манастиру Благовештење у Овчар Бањи, после чега ће се одржати свечаност отварања манифестације и доделити награда за најбољи крст и захвалнице учесницима колоније. И поред обавеза у својим парохијама на овај хришћански празник, своје присуство, благословом Епископа пакрачко славонског г. Јована и Епископа будимљанско никшићког г. Јоаникија, потврдили су свештеници, прота Драган Гаћеша из Кућанаца (Хрватска) и прота Остоја Кнежевић старешина храма Св. Василија Острошког из Никшића (Црна Гора).

Из средстава намењених за трошкове манифестације за 2019. годину набављено је петнаест постамената са звонима. Постаменти ће се користити за постављање изложби крстова у разним приликама, не само у оквиру дана манифестације већ којекуде где се изрази жеља и потреба.
На дан Воздвижења Часног крста (Крстовдан), 27. септембра 2019. године, у манастиру Благовештење у Овчар Бањи, свечаност је започета светом Литургијом у 9 сати. Литургију су служили свештеници из Чачка и Г. Милановца и места огранака манифестације, Кућанаца и Никшића.

На „тераси патријарха Павла“, у порти манастира Благовештење, постављена је изложба крстова из претходних година и нови крстови колоније 2019. године. Изложбу је поставио Зоран Јуреш академски графичар из Чачка.
Након свете Литургије, у порти манастира Благовештење, испред терасе на којој је често седео патријарх Павле и разговарао са народом који би долазио када чује да је у манастир дошао патријарх Павле, окупио се велики број грађана, свештенство и монаштво, представници града Чачка, јавни установа и установа културе, учесници колоније и организатори манифестације.

Скуп је отворио Драго Милошевић уводним словом о мотивима оснивања колоније и манифестације, приспелим радовима за колонију и одлуци жирија. Након тога је позвао градоначелника града Чачка г. Милуна Тодоровића да отвори манифестацију. После пригодног обраћања градоначелника, додељена је награда за најбоље урађени крст и захвалнице учесницима колоније који су направили и изрезбарили крст. Награду и захвалнице су доделили Милун Тодоровић и Драго Милошевић.

Пригодном беседом скупу се обратио добитник награде протојереј Аранђел Даниловић, а након тога и проте Драган Гаћеша из Кућанаца и Остоја Кнежевић из Никшића. Они су, понаособ, изразили велико задовољство што су позвани да служе Литургију у манастиру где је замонашен и где је доста времена, током свог овоземаљског живота, проводио патријарх Павле и што могу да дају допринос одржавању манифестације основаној у почаст човеку који је за овоземаљског живота постао светац.
Чачански хор „Слово љубве“ је, својим наступом, дао допринос свечаности отпевавши неколико духовних и других пригодних песама.

Овде можете погледати текстове позива за учешће на колонији „Крст патријарха Павла“ објављене на српском, руском, грчком и енглеском језику

Позиви за за учешће на колонији „Крст патријарха Павла“ објавио је већи број електронских медија као и сајтови

Конференција за медије – најава манифестације (колоније)

Позивно писмо свештеницима из огранака манифестације (овде отворити...)

Отварање манифестације у манастиру Благовештење у Овчар Бањи 27.09.2019.

Штампани медији су најавили програм манифестације за 2019. годину (детаљније прочитати овде...) и известили о догађају
отварања манифестације и доделе награде за најбољи крст (детаљније прочитати овде...и овде

Награда за најбољи крст (отвори овде...)
Захвалнице за учешће на колонији


Фотографије са отварања манифестације (Фото: Туристичка организација Чачка, Д. Живковић)

Фотогалерија

Овчар Бања, манастир Благовештење, 27. септембар 2019.

Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla
Dani Patrijarha Pavla