divider

„Дани патријарха Павла“ у Чачку са огранцима у Кућанцима, Гацку, Никшићу и Призрену

„Дани патријарха Павла“ у Кућанцима (Славонија, Хрватска)

рви документ у коме се помиње село Кућанци, у Славонији, датира из 1680. године када је село имало 80 домаћинстава. Према попису становништва из 2001. године, Кућанци су имали 622 становника односно 218 домаћинстава. Према попису из 2001. године Кућанци су имали 507 становника односно 179 домаћинстава. У Кућанцима живе Срби православци и Хрвати католици. Некада су ту живели већим делом Срби, а данас, после последњих ратних сукоба, Хрвати. Сада насеље Кућанци припада општини Магаденовац и друго је по величини у тој општини.

Срби су староседиоци Славоније, а у долини реке Драве постојала су српска насеља вековима пре турских продора. Село Кућанци је све до 19-ог века било етнички чисто српско село, а у другој половини 19-ог века се досељавају прве римокатоличке породице. Тек после прогона Срба 1991. године, Хрвати постају већина у овом селу.

У Кућанцима постоје две цркве, православна посвећена Св. Петру и Павлу из 1828 године. Изграђена је на темељима старе дрвене цркве Св. Георгија. Католичка црква, посвећена Св. Матеју апостолу и јеванђелисти, jе из 1942. године.

Село Кућанци су родно место Гојка Стојчевића односно патријарха Павла. Захвањујући подвижништву и животу по Јеванђељу, родно место патријарха Павла ће постати свето место ходочашћа православних верника Васељене. Епархија пакрачко-славонска је у намери да у Кућанцима, на имању где се родио патријарх Павле, направи музеј и задужбину патријарха Павла.

У Кућанцима, у цркви Св. Петра и Павла је крштен патријарх Павле. Цркву су минирали Хрвати 1991. године, а обновљена је и освештана 16.11.2019. године. Владика Јован (Ћулибрк), Епископ пакрачко-славонски је, на писмо о намерама оснивача манифестације да се у Кућанцима оснује огранак манифестације, одговорио благословом да црквена општина Кућанци Епархије пакрачко-славонске буде носилац манифестације „Дани патријарха Павла“.

Благослов владике Јована није био формалне природе. Захваљујући искреној подршци идеји о оснивању огранака манифестације, благословом владике Јована, уследила је несебична и искрена активност пароха кућанског проте Драгана Гаћеше. Надамо се да ће се наставити обострана сарадња у циљу подизања нивоа овог јединственог културно-духовно-образовног сабора у славу Св. Павла патријарха Српског.