divider

„Дани патријарха Павла“ у Чачку

са огранцима у Кућанцима, Гацку, Никшићу и Призрену

Чачку је основан културно – духовно – образовни сабор под називом „Дани патријарха Павла“ са огранцима у Кућанцима (Хрватска), Гацку (Република Српска), Никшићу (Црна Гора) и Призрену (Косово и Метохија, Србија). Дани патријарха Павла су настали из дрворезбарске колоније „Крст Патријарха Павла“ која је прво основана и која има за циљ да уметници ручно израђују дрвене крстове по својој уметничкој замисли у славу и част патријарха Павла. Све је почело 2015. године када је зачета идеја да се образује колонија „Крст патријарха Павла“ наглашавајући да иста треба да „сутра изнедри“ манифестацију „Дани патријарха Павла“.

Зато је колонија и постала један од важних садржаја манифестације. Циљ колоније је приношење ручно резбарених дрвених крстова у славу и част богоугодног дела патријарха Павла. Сваке године, сви заједно, новоприспелим радовима обогаћујемо постојећу збирку крстова и све заједно узносимо у почаст човеку који је својим овоземаљским поступењем, још за живота на Земљи, обезбедио себи место вечног живота у царству Творца.

Стручни жири, уочи Крстовдана (27. септембра), оцењује приспеле радове и бира најбољи, чијем аутору се и додељује годишња награда. Крстови се трајно чувају на адекватан и достојан начин. Биће организованe изложбe крстова широм света, свуда где живе православни и други хришћани и где се чува сећање на блаженопочившег патријарха Павла. На дан Воздвижења Часног Крста (27. септембар) организује се свечаност отварања манифестације у манастиру Благовештење (Овчар бања, Чачак), поводом завршетка колоније и доделе награда где се окупљају учесници колоније, представници оснивача и носиоца активности и покровитеља манифестације (град Чачак) и поштоваоци дела патријарха Павла.

Почетком 2017. године, на предлог зачетника идеје и оснивача, проф. др Драга Милошевића, Туристичка организација Чачка се, у име покровитеља града Чачка, обратила Светом Архијерејском Синоду Српске Православне Цркве за благослов да се може користити име патријарха Павла у називу манифестације. На задовољство свих добијен је благослов. Аргументи, којима се руководио оснивач, да се оснује манифестација „Дани патријарха Павла“ у Чачку са огранцима у Кућанцима, Гацку, Никшићу и Призрену су:

  1. 1. Патријарх Павле је, боравећи на Земљи, живео, поступао и мисионарио по правилима Јеванђеља и живота Господа нашег Исуса Христа. Он нам је показао да је таквим животом могући живети и данас и увек и у све векове. То је највећа вредност коју људско биће може да испољи и која је од Господа Оца показана људима на Земљи кроз овоземаљски живот Сина Божијег и Господа нашег Исуса Христа. Оно што нам је оставио у наслеђе патријарх Павле је највећа вредност достојна вечног поштовања. Ово је основни мотив за оснивање манифестације. Остали мотиви за оснивање манифестације у Чачку су:

  2. 2. Овоземаљски живот патријарха Павла је био везан за околину Чачка. Као искушеник, пре него што је постао калуђер, Гојко Стојчевић је неколико година боравио у манастирима у околини Чачка, манастиру Вујан и Св. Тројице . У манастиру Вујан је 1946. године, лечећи се од тешке болести, туберкулозе, изрезбарио дрвени крст у знак захвалности Богу за излечење. Крст се данас чува у том манастиру и познат је као Вујански крст патријарха Павла.

3. Зато што се, Гојко Стојчевић, уочи Благовести 1948. године замонашио у манастиру Благовештење код Чачка. Епископ рашко призренски Павле односно патријарх српски Павле је сваке године, по неколико дана, боравио у манастиру Благовештење и у који је радо долазио све док је могао, а то је пар година пре одласкау вечно и непролазно царство Оца нашега.

Поред колоније „Крст патријарха Павла“, како је предвиђено у ауторском делу, други садржаји би били беседе о патријарху Павлу, целовечерњи концерти духовних православних песама у извођењу хорова, фестивал Литургијских духовних песама у (натпевавање хорова у извођењу православних духовних песама), изложбе, издавање часописа, научни скуп на тему патријарх Павле и његово дело и други садржаји везани за овог светог човека.

Манифестација почиње 11. септембра (Усековање главе Светог Јована Крститеља), на дан када је дошао на овај свет Гојко Стојчевић, а завржава се 15. новембра када је Павле, патријарх српски прешао у вечно царство незаборава у коме ће остати док је света и века.

Основали смо и огранке манифестације у месту рођења патријарха Павла (Гојка Стојчевић), у Кућанцима, Славонија, Република Хрватска и још две српске државе, у Републици Српској (Гацко) и Црној Гори (Никшић). Оснивање огранка се пердвиђа и у Призрену где је патријарх Павле боравио више од три деценије као Епископ рашко-призренски.

Носилац активности манифестације у Кућанцима је Црквена општина Кућанци и Епархија пакрачко-славонска.
Носилац активности манифестације у Никшићу је Епархија будимљанско-никшићка и Матица Српска – Друштво чланова у Црној Гори.
Носилац манифестације у име Општине Гацко је Јавна установа „Културно-спортски центар“, Гацко, Црквена општина Гацко и Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“, одбор Гацко (СПКД „Просвјета“).