divider

„Дани патријарха Павла“

у Чачку са огранцима у Кућанцима, Гацку, Никшићу и Призрену

Огранци манифестације

анифестација „Дани патријарха Павла“ у Чачку са огранцима у Кућанцима, Гацку, Никшићу и Призрену је јединствен и недељив сабор културе, духовности, уметности и образовања. Ово је пројекат који има и своју симболику; повезивање народа, који живи у више држава и територија на којима вековима живи или је био принуђен да се расејава диљем Васељене, Богоугодним делом човека који је потекао из истог народа. Повезивање народа идејом која само може да донесе добро сопственом народу и свим људима на свету који припадају другим верама и нацијама.

Манифестација „Дани патријарха Павла“ предвиђа оснивање огранака манифестације који чине једу целину односно јединствену манифестацију, повезујући све Србе који живе и изван матичних српских држава: Србије, Републике Српске и Црне Горе. Места којима је понуђено да буду носиоци огранака манифестације су прихватила идеју и о њој се изјаснила у писаном облику.

Основали смо и огранке манифестације у месту рођења патријарха Павла (Гојка Стојчевић), у Кућанцима, Славонија, Република Хрватска и још две српске државе, у Републици Српској (Гацко) и Црној Гори (Никшић). Оснивање огранка се пердвиђа и у Призрену где је патријарх Павле боравио више од три деценије као Епископ рашко-призренски.

Писмо о намерама за оснивање огранка манифестације у Кућанцима можете погледати овде.
Носилац активности манифестације у Кућанцима је Црквена општина Кућанци и Епархија пакрачко-славонска.
Благослов владике Јована можете погледати овде.

Писмо о намерама за оснивање огранка манифестације у Никшићу можете погледати овде.
Носилац активности манифестације у Никшићу је Епархија будимљанско-никшићка и Матица Српска – Друштво чланова у Црној Гори. Благослов владике Јоаникија и одговор Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори. можете погледати овде.
Писмо о намерама за оснивање огранка манифестације у Гацку можете погледати овде.

Носилац манифестације у име Општине Гацко је Јавна установа „Културно-спортски центар“, Гацко и Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“, одбор Гацко (СПКД „Просвјета“) и Црквена општина Гацко.
О томе сведоче ови документи које можете погледати овде. и овде.

Корисни линкови: